„Budi onaj tko jesi; svi ostali su već dodijeljeni.“
~Oscar Wilde

Da li se ikada žalite da vas drugi ne vole?

Sigurna sam da dà – svi se više ili manje, prije ili kasnije, požalimo na to.

Želim vas pozvati da provjerite unutar sebe – da li zaista dozvoljavate drugima da vas vole?

Da li dozvoljavate sebi da budete voljeni?

Ili se radije (iznutra) branite? Svađate? Sakrivate? Ne vjerujete?

Što to uopće znači „dozvoliti drugima da vas vole“?

To je unutarnje stanje, stanje određene otvorenosti koje ću pokušati opisati... I možda ćete ga prepoznati u sebi, jer ono je već sada u vama.

 

woman loved

 

Dozvolite da prvo opišem suprotno stanje. To je kada pokušavamo ugrabiti ljubav, zaslužiti ljubav, zahtjevati ljubav... ili možda bježimo od ljubavi iako kažemo da je želimo, možda imamo očekivanja kako bi točno ljubav trebala izgledati, ili krojimo priče u glavi o tome koliko ljubavi nemamo ili kako ne znamo kako da je dobijemo. Možda vjerujemo da ćemo imati više ljubavi kada budemo pametniji i više naučimo o njoj, ili kada budemo ljepši, popravili svoj karakter ili kada pronađemo boljeg partnera. Siguran znak da smo daleko od ljubavi je kada počnemo kalkulirati i mjeriti koliko “ljubavi” i pažnje dobivamo od nekoga, što naravno uvijek nekako završi sa zaključkom da ne dobivamo dovoljno. Sve ovo čini nas da se osjećamo ili nemoćno i jadno ili ljuto i okorjelo zbog sveg truda i borbe za ljubav i sreću.

Kada sve ovo stane, sve ove misli i očekivanja, makar i za trenutak, pojavi se mogućnost da dodirnemo i osjetimo ljubav unutar sebe. To je ono nježno, fino mjesto. Iz ovog mjesta, možemo osjetiti i to što zovem “dozvoljavanje sebi da budemo voljeni” od drugih.

To je prekrasan osjećaj, osjećaj da smo mekani, samodostatni i da nam je ugodno iznutra. To je kao da imamo nasmiješeno srce, srce koje zna da zaslužujemo ljubav, da jesmo ljubav, da ljubavi ima i unutar i izvan nas. Ono zna da ljubav ne trebamo tražiti, naći, ili bilo što činiti kako bismo je imali, ona je svuda. To je osjećaj koji kaže "ovdje sam" – otvorena i dostupna svakome tko me želi voljeti.

 

24.11.2016.