Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Tekst iz knjige Homeopatija za svakoga)

Cvjetne esencije su kapi proizvedene od cvijeća koje se koriste u terapeutske svrhe. Vrlo su blage, a istovremeno i vrlo „duboke“ u svom djelovanju.

Ovdje ćemo spomenuti Bahove kapi, Australske bush esencije i Baileyeve esencije.

Najviše se koriste kod emocionalnih i psihičkih problema, uključujući i podsvjesne razine. Rjeđe se koriste za fizičke tegobe iako često i one nestanu kada je emocionalni/psihički uzrok uklonjen. Vrlo dobro upotpunjuju homeopatiju i druge metode liječenja. Danas ih koriste mnogi liječnici i alternativni terapeuti, veterinari, psiholozi, stomatolozi, iscjelitelji i drugi.

Najčešće se pripravljaju tako da se cvijeće ubere kada je u punom cvatu, stavi u svježu vodu u staklenu zdjelu i ostavi stajati nekoliko sati na suncu. Sunčeva energija pomaže da esencija cvijeća ostane u vodi. Cvijeće se zatim izvadi, a u vodu s esencijom se stavlja alkohol kao konzervans. To je osnovni princip dobivanja cvjetnih esencija, iako postoje i drugi.

Povijest korištenja cvjetnih esencija datira još iz doba prije Krista. Mnogi narodi su ih koristili za liječenje i za očuvanje zdravlja općenito. Australski Aborigini te narodi drugih kultura kao što su egipatska, malajska i afrička su odavno znali za cvijeće koje može pomoći kod određenih emocionalnih problema. U 16. Stoljeću je slavni liječnik i filozof Paracelsus skupljao rosu s cvijeća (nakon što ju je sunce energiziralo) i uspješno je koristio za liječenje.

Prvi set esencija novijeg doba, zvane Bachove kapi, je napravio engleski liječnik i homeopat Edward Bach. Dr. Bach je bio mišljenja da nam bolest služi kao pokazatelj da smo skrenuli s puta svoje životne svrhe i da nismo u duhovnoj ravnoteži. Na neki način, bolest je dar koji nam svojim Simptomima i znakovima ukazuje na koji način smo se odmakli od svog centra i od onoga zbog čega smo došli na ovaj svijet. Međutim, ove znakove treba znati protumačiti. Danas postoje mnoge knjige46 koje govore o njihovu tumačenju.

Primjerice, artritis može ukazivati da previše kritizirate sebe ili druge, problemi s koljenima nepopustljivost i tvrde, nefleksibilne poglede na svijet, a doživljene nezgode potisnutu frustraciju. Djeca i životinje mogu „preuzeti” problem od nekoga iz obitelji i tada razviti bolest. Iako u mnogim slučajevima ova tumačenja mogu biti točna, svaka osoba je različita i bolje razumijevanje bolesti će se postići individualnim radom s holističkim terapeutom, psihijatrom, psihologom i sl.

Ljepota cvjetnih esencija je u tome što su potpuno netoksične i u punom smislu riječi samo-regulirajuće, odnosno nema opasnosti od predoziranja. Ne morate biti terapeut kako biste izabrali esencije za sebe. Ipak, poželjno je konzultirati terapeuta kada radite na dubljim i podsvjesnim stvarima (onima kojih niste sami svjesni). Esencije se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji s drugim esencijama iz istog ili različitog seta. Također se mogu koristiti zajedno s drugim načinima liječenja. Sigurne su za upotrebu i za djecu i trudnice, a mogu se davati i životinjama.

BACHOVE KAPI

AUSTRALSKE BUSH CVJETNE ESENCIJE

BAILEY ESENCIJE

 

Bachove kapi

Prve, i još uvijek najpoznatije cvjetne esencije, su Bachove kapi. Kreirao ih je već spomenuti dr. Edward Bach, koji je proveo gotovo cijeli svoj život istražujući nove metode liječenja. Do trenutka svoje smrti je napravio 38 esencija zajedno s njihovim terapeutskim indikacijama.

Bachove kapi se uglavnom koriste za emocionalna stanja i podijeljene su u sedam glavnih grupa: strah, nesigurnost, nezainteresiranost, usamljenost, preosjetljivost, obeshrabrenost i prevelika briga za druge.

Primjeri:
Star of Betlehem – šok i trauma;
Pine –osjećaj krivice;
Gorse – depresija, beznađe, pogotovo za one koji su depresivni zimi;
Red chestnut – prevelika briga za druge;
Aspen – za nervozne i tjeskobne osobe, sklone napadima panike;
Chestnut – za osobe koji stalno ponavljaju iste greške.

Vrlo je popularna kombinacija 5 esencija zvana Rescue remedy („remedija za spašavanje“). Odlična je za strah i tremu prije važnih događaja, za paniku, šok i njegove posljedice nakon traumatskih događaja kao što su prometne nezgode, nagla smrt drage osobe i slično. Odlične su za majku i bebu prije i nakon poroda.

Nakon Bachove smrti, mnogi su terapeuti iz cijelog svijeta su bili inspirirani da naprave svoje setove cvjetnih esencija. Neke od njih su vrlo poznate i koriste ih mnogi.

Za više informacija o ovim esencijama (na engleskom jeziku) pogledajte: www.bachflower.com