Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

 

Mnoga dosadašnja istraživanja ukazuju na mogućnost da se ljudski organizam sastoji od, laički rečeno, energetskog i materijalnog (fizičkog) tijela. Sam Albert Einstein je, u svojoj teoriji relativnosti, naglasio da se materija sastoji od energetskih polja i fizičke materije. Energetsko polje je dominantno, rekao je, i
ono predstavlja jedinu pravu realnost jer fizička materija predstavlja samo prošireni oblik energije. Isto je zaključio i američki prof. H. S. Burr s Yale medicinskog sveučilišta. Nakon 40 godina istraživanja utvrdio je da energetska polja kontroliraju sve naše fiziološke i biokemijske procese te da sadržavaju otisak za sam život [160]. Ta polja je nazvao L-polja (L za "life", engl. život) ili životna polja. Čitanjem tih polja, Burr je mogao uspješno dijagnosticirati potencijalnu bolest i prije nego se pojavila. Njegovo mišljenje je bilo da stanje uma može utjecati na L-polja (a time i na fizičko zdravlje) kao i obrnuto – da L-polja utječu na mentalno i emocionalno stanje. Njegove teorije je uspješno demonstrirao u praksi njegov sljedbenik dr. L. Ravitz.

Dr. Inyushin je, također, došao do sličnog zaključka. Zajedno s grupom biologa, biokemičara i biofizičara je 1968., nakon dugogodišnjih istraživanja, objavio kako su sva živa bića osim fizičkim obdarena i energetskim tijelom. Energetsko tijelo su nazvali biološko plazma tijelo ili bioplazma (plazma je četvrto stanje materije, uz čvrste tvari, tekućine i plinove). Njihova hipoteza je da plazma predstavlja predložak za matricu života te da igra glavnu ulogu kod liječenja. Bioplazma nije zračenje fizičkog tijela, već je fizičko tijelo ogledalo energetskog, odnosno bioplazme. Bolest se prvo vidi na energetskom, a tek potom na fizičkom tijelu. Primijetili su da izlaganje toksinima, štetnim zračenjima i stresnim situacijama destruktivno utječe na plazma
tijelo [161].

Britanski biofizičar P. E. Rapp je 1979. prezentirao sažetak 450 znanstvenih eksperimenata kojima je potvrdio da energetska svojstva stanica igraju ključnu ulogu u fiziološkim procesima i funkcioniranju živih bića [162]. Svjetski poznati njemački fizičar prof. Fröhlich je sažeo 50 godina svojih istraživanja o energiji čovjeka. Njegov krajnji zaključak (za koji je dobio Max Planck medalju) je bio da su svi kemijski procesi, sve do razine DNK, upravljani energijom tj. elektromagnetskim poljima koja nastaju strujanjem nabijenih iona [163].

Na činjenicu da bolest predstavlja neravnotežu energije u organizmu ukazao je i ruski inženjer G. Lakhovsky. On je u svojim ispitivanjima pronašao da svaka stanica u tijelu emitira elektromagnetsko zračenje. Ta zračenja su različitih frekvencija i ona, međusobno komunicirajući, omogućuju normalno funkcioniranje tijela. Bolest se javlja kad nešto (npr. loša prehrana, zagađivači okoliša, mikrobi) oslabi i iskrivi to zračenje. Zaključio je da je zdravlje stanje elektromagnetske ravnoteže tjelesnih stanica, dok bolest i smrt predstavljaju narušenu energetsku ravnotežu [164]. Kako bi izliječili bolest, ta zračenja treba vratiti u normalno stanje. To je pokazao i u praksi 1930-ih u pariškim bolnicama uspješno liječeći pacijente oboljele od karcinoma
svojim multivalnim oscilatorom.

Poznati ruski par Kirlian je 1939. slučajno otkrio kako fotografirati energetsko polje koje se vidi kao odsjaj oko tijela. Poznato je da ove fotografije, kroz promjene u bojama te jačini i obrascima svjetlosti, mogu pružiti indikacije o zdravlju i emocionalnom stanju živih bića. Još uvijek se pouzdano ne zna prikazuju li te fotografije bioplazmu (energetsko tijelo), koronu – odsjaj električnog polja na rubovima tijela, njihovu kombinaciju ili nešto četvrto. Tzv. fantom fenomen (kad je dio lista kojeg su slikali odrezan, na slici je oblik i rub energetskog polja ostao isti kao da je list čitav) ukazuje na vjerojatnost da Kirlianova fotografija pokazuje
životnu energiju bića ili energetsku matricu fizičkog tijela, a ne samo koronu. To bi moglo biti objašnjenje fantomske boli kod ljudi – boli u odrezanom dijelu ruke ili noge, odnosno dijelu kojeg više nema. Kirlianova se fotografija u modernoj verziji danas koristi u dijagnostici te se i dalje rade istraživanja i traže načini moguće aplikacije.

Dr. Kilner je ranih 1900-ih fotografirao ljudsko energetsko polje koje je nazvao "aura". Razvio je dijagnostički i terapeutski sistem i uspješno tretirao mnoge bolesti, uključujući epilepsiju, tumore i histeriju. Također, 1990-ih je dr. Reich pomoću svog "akumulatora" proučavao energetsko polje čovjeka (koje je nazvao "orgon") i njegove promjene vezano uz psihičke i fizičke bolesti. Dr. De La War i dr. Drown su izumili instrument kojim mogu detektirati energetsko isijavanje živih tkiva kao i prepoznati bolesti kao tumore, karcinome i ciste. Oni su razvili radioniku, sustav dijagnoze i liječenja na daljinu. U novije vrijeme francuski mikrobiolog Naessens je izumio mikroskop zvan "somatoskop" s povećanjem od 30.000 puta kojim je uočio
sićušne svjetleće čestice u krvi. Nazvao ih je somatidi i primijetio da mogu imati 16 faza preobrazbe – 3 zdrave i 13 patoloških. Oslabljen imunitet (zbog kemijske toksičnosti, radijacije, loše prehrane, trauma, depresije i mnogih drugih) uzrokuje da se somatidi transformiraju u neke ili svih 13 "loših" oblika, a kada se to dogodi, pojavljuju se bolesti, uključujući i one autoimune i karcinom. Naessens smatra da su somatidi početne iskre života, odnosno mjesto/trenutak u kojem se energija kondenzira u materiju [165], a eksperimentima je pokazao kako bez somatida ne bi bilo dijeljenja stanica, a tako ni života.

Dr. Hunt je napravila studiju o čitanju aure tijekom rolfing terapije. Na kožu pacijenta je postavila elektrode koje su bilježile niske milivoltažne signale iz tijela. U isto je vrijeme gđa. R. Bruyere (koja ima sposobnost viđenja aura) očitavala aure terapeuta i pacijenta i bilježila zapažanja u vezi boja, veličina, energije čakri i sl. Znanstvenici su ih matematički analizirali i primijetili slaganje u mjerenjima i njenim zapažanjima. Svaka boja iz aure je odgovarala određenoj frekvenciji valnih uzoraka. Dr. Hunt je uspješno ponovila eksperimente s nekoliko osoba koje vide aure.

Spomenuta istraživanja i mjerenja ukazuju na postojanje životne energije ili energetskog tijela koje je matrica ili osnova za fizičko tijelo u svima nama. Kad je ono izvan ravnoteže dolazi do bolesti, a da bismo bolest izlječili, treba ga uravnotežiti. To se može učiniti raznim energetskim vrstama liječenja kao što su homeopatija, akupunktura, shiatsu, bioenergija, reiki, terapije bojama i zvukom i druge, zatim psihologija te duhovne prakse kao što su molitva [166], meditacija i slično. Mnogi su znanstvenici eksperimentalno pokazali učinkovitost tih metoda. Jedan od njih je i svjetski poznati prof. W. Tiller sa sveučilišta Stanford koji je objasnio mnoge fenomene vezane uz nekonvencionalnu medicinu. U svom članku "O kemijskoj medicini, termodinamici i homeopatiji" [167] Tiller kroz principe kemijske termodinamike objašnjava način na koji djeluju homeopatske remedije. U njemu kaže da je "homeopatska medicina primjer buduće informacijske medicine"
(medicine koja liječi energetskim informacijama). Izdao je i druge članke [168] sa znanstvenim objašnjenjima djelovanja homeopatskih remedija. Izjavio je da "homeopatija djeluje na aspekt informacijskih valova, a ne na aspekt čvrstih čestica i tako može pružiti moćnu terapeutsku akciju na sve životne forme" [169].

Za razumijevanje energetskih vrsta terapija dobro je upoznati se i s dosadašnjim otkrićima iz kvantne fizike. Pogledamo li tijelo elektronskim mikroskopom, vidjet ćemo da se sastoji od stanica. Stanice se sastoje od molekula, molekule od atoma, a atomi od protona, neutrona i elektrona. Kvantna fizika je otišla dalje i pokazala da postoje još manje čestice – kvarkovi – sastavljeni od niti vibrirajuće energije [170]!
To je bilo nevjerojatno otkriće koje je potpuno poljuljalo dotadašnje temelje fizike. Otkriveno je da ne postoje najmanje građevne jedinice koje su materijalne, nego je sve sastavljeno od titrajućih niti energije, tj. valova. Sve što postoji – misli, svjetlo, glazba, naše tijelo i ostale čvrste stvari – sve je sastavljeno od energetskih valova. Njihovo kretanje i vibriranje uzrokuje da stvari vidimo kao čvrste, a razlog što ne propadnemo kada sjednemo na stolicu je jačina polja sila koje se stalno generiraju zbog tih vibracija. Osim toga, između svega i kroz sve je prožeto tzv. polje nulte točke. Polje nulte točke je "ocean energetskog zračenja" koje sadrži ogromne količine informacija te je u stalnoj izmjeni informacija/energije s "materijalnim" svijetom. Ova otkrića su objasnila mnoge do tada nerazjašnjive fizikalne fenomene [171].

 

 

 

Reference:

160 Burr HS. Blueprint for immortality. The C.W. Daniel Company Ltd, Saffron Waldon, England, 2004.

161 Inyushin V. 1) Questions of Theoretical and Applied Biology. 2) Possibilities of Studying Tissues in High Frequency Discharge. 3) Biological Plasma of Human Organism with Animals. 4) On the Biological Essence of the Kirlian Effect; Ostrander S, Schroeder L. Psychic discoveries behind the iron curtain. Bantam Books, New York, 1971.

162 Rapp PE. An atlas of cullular oscillators, experimental biology. J Exp Biol 1979; 81:281-306.

163 Smith CW. Electromagnetic aspects of biological cycles. Environmental Medicine 1995; 9(3):113-8.

164 Lakhovsky G. The secret of life: electricity, radiation and your body. William Heinemann Ltd., London, 1939.

165 http://www.vxm.com/21R.43.html; http://www.whale.to/cancer/naessens.html

166 Dossey L. Healing words: The power of prayer and the practice of medicine. Harper, San Francisco, 1997.

167 Tiller WA. On chemical medicine, thermodynamics and homeopathy; http://www.tillerfoundation.com

168 Tiller WA. A rationale for the potentizing process in homeopathic remedies. & A rationale for the homeopathic 'Law of Similars'. J. Of Homeopathic Practice 1979; II(1) & Homeopathy: a laboratory for etheric science? J. of Holistic Medicine 1983; 5(1) & Towards a scientific rationale of homeopathy. J. of Holistic Medicine 1984; 6(2):130-147. & Homeopathy and allopathy as dual expressions of nature, Part I: Initial Speculations. Subtle En. & En. Med. 2001; 9:151.

169 Yurkovsky S. Biological, chemical and nuclear warfare. Science of Medicine Pub, New York, 2003; xvii (predgovor).

170 http://www.spaceandmotion.com/Physics-Quantum-Theory-Mechanics.htm

171 Mnoštvo informacija o novim znanstvenim istraživanjima opisanih jednostavnim rječnikom možete pronaći u knjizi Polje autorice Lynne McTaggart.

 

Iz knjige Homeopatija za svakoga - potpuni priručnik za prvu pomoć i akutne bolesti, Romane Đekić, izdano 2009. u Karlovcu.