Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

  

Informativni članci o homeopatiji. OSOBNO VIŠE NE NUDIM HOMEOPATSKE TRETMANE VEĆ KONZULTACIJE I SEMINARE ZA EMOCIONALNO I PSIHIČKO ZDRAVLJE, KREIRANJE SRETNOG ŽIVOTA, OSOBNI RAZVOJ I TRANSFORMACIJU SVIJESTI - više na Transformacija.

 

Materia medica je naziv za listu lijekova, u ovom slučaju homeopatskih.

Slijedi popis osnovnih remedija i osnovne informacije o njima. Za njihovo doziranje i popis tegoba (repertorij) kliknite na Lista tegoba.

Prije upotrebe preporučuje se nabaviti knjigu s više detalja o upotrebi i/ili pohađati radionicu kako biste naučili remedije pravilo koristiti i povećali šanse za uspješni tretman.

NAPOMENA: U donjem tekstu "BOLJE" i "LOŠIJE" označava situacije i uvjete kod kojih je pacijentu kojem treba navedena remedija bolje odnosno lošije.

 

ACONITE (jedić)
Može spriječiti razvoj prehlada i upala ako se uzme unutar 24 sata od pojave prvih simptoma. Dobar je za razne tegobe koji se razviju naglo nakon izlaganja suhom, hladnom vjetru, npr. za visoku temperaturu, kašalj, krup, upalu oka, upalu uha, cistitis, prehladu, kod rasta zuba. Žedni su i vole hladna pića. Također je dobar za šok nakon ozljeda gdje je osoba preplašena i nemirna, paničari i boji se smrti, te nakon što se nečega jako preplaši.
BOLJE: na svježem zraku; odmor.
LOŠIJE: hladnoća; oko ponoći; svjetlo i buka; dodir.

ANTIMONIUM TARTARICUM (kalijev antimonil-tartar)
Glavni lijek za produktivan (vlažni) kašalj, s poteškoćom u iskašljavanju i s puno sekreta u bronhima ili dušniku (Ipecac). Pospani su, slabi i obilno se znoje. Nisu žedni. Bijela naslaga na jeziku. Češće je potreban djeci i starcima, odnosno onima koji su preslabi da bi izbacili sluz van, tako da kašalj može prerasti u borbu za zrak i gušenje. Dobar je za vodene kozice gdje je dijete razdražljivo. Ako je dijete s navedenim simptomima i jako ljuto dati Ant crudum.
BOLJE: kad se usprave u sjedeći položaj; kada izbace sluz.
LOŠIJE: u ležećem položaju; na hladnom, vlažnom vremenu; navečer; po noći.

APIS (otrov pčele)
Za ugrize i ubode pčela i drugih kukaca, te ostale tegobe gdje bolesno područje izgleda isto tako – natečeno, vruće i crveno sa žigajućom i pekućom boli, npr. natečene žlijezde kod upale mandula ili mumpsa. Alergijske reakcije nakon uboda ili konzumiranja hrane. Osoba je nemirna, stalno nešto radi (kao pčela), nije žedna i ne želi da je se dira. Vruće im je i žele svjež zrak i hladne stvari. Mogu doći u stanje zbunjenosti i tuposti te su im pokreti nespretni. Jezik je žarko crven. Simptomi su gori na desnoj strani ili počnu na desnoj pa se prošire na lijevu. Mogu biti plačljivi, iritabilni i ljubomorni. Dobar za cistitis, upalu oka, vrućicu, urtikariju, ospice, neredovito mokrenje.
BOLJE: hladne stvari – oblozi, kupka; svjež zrak; otkrivanje.
LOŠIJE: toplina – prostorije, hrane, pića; 4-6 popodne; desna strana; nakon spavanja.

ARGENTUM NITRICUM (srebrov nitrat)
Glavna remedija za tremu i paniku pred važan događaj. Također za strah od letenja (Aconite). Impulsivni su, nervozni i brzaju. Imaju čudne impulse i ideje koje ne mogu kontrolirati. Dobar je za iscrpljenost popraćenu tresenjem nakon puno mentalnog rada kao npr. kod studenata. Zbog straha, anksionosti i žurbe mogu na ispitu sve zaboraviti. Sklonost probavnim smetnjama – proljev, podrigivanje, nadutost, mučnina.
BOLJE: na svježem zraku; od podrigivanja.
LOŠIJE: u toplom ili zagušljivom prostoru; od slatkog; od emocija; lijeva strana.

ARNICA (arnika, brđanka)
Za ozljede, šok, fizičku izmorenost, modrice, iščašenja, te nakon padova, pogotovo na glavu. Ubrzat će zacijeljivanje, zaustaviti krvarenje, smanjiti otekline i modrice, te spriječiti stvaranje gnoja. Za šok nakon ozljede ili nezgode, osoba ne želi da joj se prilazi ili ju se dodiruje, reći će da je sve u redu kada je očito da nije. Za izgubljeno pamćenje nakon ozljede. Za bolove u mišićima nakon dugotrajnog rada ili sportske aktivnosti. Bolovi su kao da je osoba ispretučena, osjetljiva, ranjava.
BOLJE: ležanje s glavom u nižem položaju.
LOŠIJE: micanje, ležanje na bolnom mjestu, dodir.

ARSENICUM (arsen)
Kod Arsenicum stanja osoba je vrlo nemirna i tjeskobna, boji se bolesti, smrti i samoće. Ovi će simptomi pratiti uglavnom sve tegobe u kojima će Arsenicum  pomoći, npr. proljev i povraćanje, prehlada, gripa, kašalj, cistitis, vrućica, trovanje hranom ili vodom, glavobolja, probavne smetnje, nesanica. Ako imaju bolove obično su pekući i žareći, ali im je bolje od toplih stvari. Općenito im je hladno i bolje im je od topline, a gore od hladnoće. Žedni su.
BOLJE: toplina; vrući napici; društvo; ležanje.
LOŠIJE: nakon ponoći; hladnoća; promjene temperature; mokro vrijeme; samoća.

BELLADONNA (velebilje, bunika)
Glavna remedija za visoku temperaturu i ostale tegobe gdje je osoba ili bolesno mjesto vrlo vruće i crveno, upaljeno, isijava vrućinu i pulsira. Kod vrućice je obično glava vruća i crvena, zjenice su raširene, oči sjajne, dok ekstremiteti nisu tako vrući. Kod vrlo visokih temperatura mogu biti zbunjeni ili buncati i halucinirati. Ostale tegobe - glavobolja, gripa, uhobolja, poteškoće kod rasta zuba, otečene žlijezde, upale grla/mandula i dr. Bolest se razvije naglo i intenzivno (Aconite), npr. nakon izloženosti hladnom i mokrom vremenu. Traže limunadu ili sl. 
BOLJE: ležanje; mirovanje; mrak i tišina.
LOŠIJE: dodir; pomicanje; od 3 popodne do ponoći; hladan vjetar.

BRYONIA (tikvina debela)
Bolovi su jaki i gori i kod najmanjeg pomicanja. Bolje je od čvrstog pritiska. Neke od tegoba - glavobolja, kašalj, vrućica, povraćanje i proljev i grlobolja. Kod loma kosti, uganuća i iščašenja je dobra odmah nakon Arnice, a prije Rhus toxa. Kod akutnih bolesti su vrlo razdražljivi i ljuti, te žele da ih se ostavi na miru. Jako su žedni i piju velike količine, ali su im usta i dalje suha. Bolest se razvije polako.
BOLJE: potpuno mirovanje; pritisak ili ležanje na bolnom mjestu.
LOŠIJE: pomicanje; društvo; toplo vrijeme; ujutro nakon buđenja; 9 navečer.

CALENDULA (neven)
Vrlo korisna za prvu pomoć za ubrzavanje zacijeljivanja i bolove kod porezotina, površinskih opeklina, rana, te nakon vađenja zuba (Arnica) i porođaja. Stimulira formiranje zdravog tkiva bez stvaranja ožiljaka. Može se upotrijebiti i lokalno kao tinktura ili u kremi ili masti.
BOLJE: toplina; hodanje ili mirno ležanje.
LOŠIJE: vlažni vrijeme; navečer.

CANTHARIS (španjolska mušica)
Za bolove i zacijeljivanje opeklina drugog i trećeg stupnja (od vatre, vrelih tekućina, sunca itd.), kada su prisutni plikovi ili prije nego se oni razviju. Odličan za upalu mokraćnog mjehura s osjećajem pečenja kod mokrenja. Nemirni su i imaju goruće i rezajuće bolove. Vrlo su žedni, ali im je gore od hladnih pića i kave.
BOLJE: hladni oblozi; toplina; odmor.
LOŠIJE: dodir; hladna pića (upala mjehura).

CARBO VEGETABILIS (drveni ugljen)
Ova remedija je spasila mnoge živote, zovu je “oživljavač mrtvaca”. Osoba je u stanju kolapsa zbog nedostatka kisika, npr. nakon šoka, utapljanja itd. Tijelo i dah su hladni. Malaksali, blijedi ili plavi. Osobe u lakšem Carbo veg stanju su vrlo slabe i malaksale, ali nisu onesvještene. Također za probleme s probavom, napuhnutost gornjeg dijela trbuha i vjetrovi, npr. nakon prejedanja. Fali im zraka, traže nekoga da maše lepezom ispred njih. Također za djecu koja se nisu oporavila nakon kašlja hripavca ili ospica, te su umorna i puno spavaju.
BOLJE: svjež zrak; mahanje lepezom; podrigivanje.
LOŠIJE: toplina; dehidracija; vlažnost zraka; tijesna odjeća; napor, teška hrana.

CHAMOMILLA (kamilica)
Za bolove kod rasta zuba kod beba. Također za zubobolju, bolove pri porođaju, menstrualne i druge bolove. Glavna karakteristika je preosjetljivost osobe na bol, bolovi su im neizdrživi i čine ih razdražljivima i ljutima. Odgovara djeci koja ne znaju šta bi sa sobom od bolova, te su nervozna i razdražljiva, žele da ih nosite, ali ih ni to ne može smiriti, traže pa odbacuju stvari, plaču i vrište, tuku roditelje, itd. Može biti praćeno visokom temperaturom i znojenjem. Ne žele da se na njih obraća pažnja, da ih se bilo što pita ili gleda, sve im smeta.
BOLJE: kad su otkriveni.
LOŠIJE: od 9 navečer do ponoći; na svježem zraku; kava; vjetar; toplina kreveta; topla pića; pritisak.

CHINA (kininovac)
Glavna remedija za dehidraciju, npr. nakon gubitka tjelesnih tekućina kroz krvarenje, proljev, povraćanje, dojenje i dr., te dugoročnog emocionalnog i mentalnog umaranja. Emocionalno i fizički su iscrpljeni. Nemaju apetita. Trbuh im je nadut, ali im nije bolje od podrigivanja.
BOLJE: jaki pritisak; ležanje; post.
LOŠIJE: lagani dodir; tijesna odjeća; svjež zrak; kretanje; po noći.

EUPATORIUM (resnik)
Remedija za gripu gdje osobu bole kosti kao da su slomljene, pogotovo u vratu, rukama i nogama. Oči i koža glave mogu boljeti. Mogu se tresti od hladnoće, a tražiti sladoled i hladna pića, kao Bryonia, ali su puno nemirniji od Bry. Žedni su prije povraćanja, ali od hladne vodu nekad povraćaju. Mogu biti depresivni dok boluju od gripe.
BOLJE: od znojenja (osim glavobolje koja je gore); nakon povraćanja; od razgovora.
LOŠIJE: hladan zrak; od 7 do 9 ujutro; kretanja; mirisa hrane.

FERRUM PHOSPHORICUM (fosfat željeza)
U ranom stadiju bolesti kojima treba nekoliko dana da se razviju, za razliku od Aco i Bell kod kojih se bolest razvije naglo. Treba ga dati u stadiju kada osoba osjeća da bi se mogla razboljeti (Aconite ako je bila izložena hladnom vjetru) ili kada je temeperatura malo povišena. Obično su nezadovoljni ili indiferentni, prije nego razdražljivi, a ponekad uzbuđeni. Vole da ih se pusti na miru.
BOLJE: lagano kretanje; ležanje; hladnoća.
LOŠIJE: po noći; žustro kretanje; toplina; buka; hladna pića.

GELSEMIUM (žuti jasmin)
Vrlo dobar za gripu, osoba je fizički i psihički umorna. Mogu se tresti, osjećati bolove i težinu u mišićima, a pogotovo u glavi, očima, rukama i nogama. Također je dobar za tremu prije ispita, važnog intervjua ili govora pred publikom. Od straha se paraliziraju. Nisu žedni.
BOLJE: nakon znojenja; nakon mokrenja.
LOŠIJE: fizički napor; hodanje; poslije podne.

HEPAR SULPHURIS (kalcij sulfid)
Za bolne, inficirane rane i gnojne apscese, pomaže da “sazriju” i da gnoj iscuri, a rana zacijeli. Vrlo su osjetljivi na sve podražaje: bol, dodir, hladnoću, zvuk, napor. Vrlo zimogrozni. Također je dobar za kašalj, prehladu, krup i grlobolju. Oni se razviju nakon boravka na hladnom suhom vjetru ili hladnoći. Bolovi su oštri kao od igle. Razdražljivi su s mogućim nasilnim reakcijama, ljuti i nestrpljivi, brzi i impulsivni.
BOLJE: vrućina; toplina kreveta; umatanje; vlaga.
LOŠIJE: otkrivanje; hladnoća, hladan vjetar; svjež zrak; dodir.

HYPERICUM (gospina trava, kantarion)
Najbolja remedija za ozljedu živčanog tkiva. Odlična prva pomoć kod razderanih rana od oštrih naprava ili bilo kakve ozljede područja bogatih živcima (oči, usne, prsti, kralježnica i trtica), npr. kada zalupite vrata po prstima ili padnete na trticu ili ozlijedite vrat kod saobraćajne nezgode. Za ubode i ugrize u tim područjima, rezove od operacije ili rada na zubima. Pomoći će i za šok u tim slučajevima. Bolovi su sijevajući i oštri i putuju uzduž živca. Također je odličan protiv tetanusa.
BOLJE: mirovanje.
LOŠIJE: hladnoća; pritisak.

IGNATIA (grah sv. Ignatiusa)
Za šok i tugu nakon smrti voljene osobe, kućnog ljubimca, gubitka posla ili nesretne ljubavi i drugih situacija gdje je osoba u šoku i osjeća se odbačeno i tužno. Teško prihvaćaju što se dogodilo i reagiraju s nevjericom. Mogu štucati, nesvjesno uzdisati ili zijevati, imati bolove u leđima, pritisak u prsima i nedostatak apetita. Žele biti sami i depresivni su.
BOLJE: nakon jela; toplina.
LOŠIJE: kava; duhan.

IPECACUANHA (broćika)
Većinu tegoba prati konstantan osjećaj mučnine i povraćanje od kojeg mučnina ne prolazi. Dobra je za koliku, kašalj, proljev, gripu, glavobolju, razne bolove, pokvaren želudac. Vlažni kašalj popraćen mučninom ili povraćanjem. Za bronhitis kod beba. Tegobe mogu biti uzrokovane boravkom na suncu, prejedanjem masnom hranom ili sladoledom, ili ljutnjom. Lice im je blijedo ili plavo s tamnim kolutovima oko očiju, i znoje se. Ništa ih ne može zadovoljiti i ljuti su i nezadovoljni. Jezik je čist.
BOLJE: svjež zrak.
LOŠIJE: noć; kretanje; toplina; nakon jela; duhan.

LACHESIS (otrov surukuku zmije)
Za kašalj, krup, uhobolju, grlobolju, umor, mumps, grlobolju i zubobolju, te ugrize insekata i životinja. Glavne karakteristike su: bolovi su gori na lijevoj strani, ili počnu na lijevoj pa se prošire na desnu, osjetljivi su na dodir i na pritisak, pogotovo oko vrata. Vrlo su pričljivi, ljubomorni i sumnjičavi. Bolesno mjesto je plavkasto ili ljubičasto. Vrući su.
BOLJE: hladnoća; gutanje tvrde hrane (grlobolja); lijeva strana.
LOŠIJE: dodir; pritisak; po noći; kod buđenja; kod gutanja i od vjetra (uhobolja); gutanje tekućine ili sline (grlobolja).

LEDUM (divlji ružmarin)
Odličan za ubodne, odnosno duboke rane (npr. uzrokovane čavlima, iglom) i ugrize životinja i insekata. Spriječit će razvoj sepse ili tetanusa. Također za masnicu na oku od udarca. Područje je otečeno, plavo i hladno na dodir, ali osoba može osjećati da je vruće.
BOLJE: hladni oblozi; hladna kupka.
LOŠIJE: toplina; kretanje; dodir; hodanje. 

LYCOPODIUM (crvotočina obična, lisičjak)
Za prehladu, kašalj, upalu mjehura, uhobolju, glavobolju, grlobolju. Najčešće je tegoba gore na desnoj strani ili počne na desnoj i proširi se na lijevu. Mogu biti prisutni napuhnutost u trbuhu i vjetrovi, te žgaravica. Trovanje školjkama. Razdražljivi su i vole kritizirati i naređivati onima kojih se ne boje. Odličan za tremu pred nastup ili ispit, nervozni su i dobiju proljev, ali kad jednom počnu govoriti opuste se i odrade dobro.
BOLJE: toplina; topla pića.
LOŠIJE: desna strana; kad idu spavati; po noći. 

MAGNESIUM PHOSPHORICUM (magnezijev fosfat)
Poznat kao “homeopatski aspirin” zbog svoje djelotvornosti protiv bolova. Zdrobite ga ili rastopite u toploj vodi i uzimate gutljaj po potrebi. Odličan za glavobolje, zubobolje, uhobolje, menstrualne bolove, te za neuralgije glave i lica i bolove koji putuju uz živac. Osoba je osjetljiva ili nervozna i često se žali na bolove. Glavna karakteristika je da su bolovi bolje od topline, npr. od topline termofora, a gore od hladnoće. Bolovi su obično kao grčevi i stezanje.
BOLJE: toplina, čvrst pritisak.
LOŠIJE: hladnoća; otkrivanje; dodir.

MERCURIUS VIVUS (SOLUBILIS) (živin amonium nitrat)
Remedija za afte i ulkuse u usnoj šupljini. Oni mogu biti na desnima, u ustima, na jeziku ili mandulama. Dobra za grlobolju, prehladu, kašalj, cisitits, proljev, uhobolju, glavobolju, zubobolju, mumps i gljivice na jeziku. Tegobe su popraćene neugodnim mirisom izlučevina – stolice, mokraće, sline (zadah je vrlo neugodan). Obilno se znoje i imaju puno sline, pogotovo noću. Bolovi su jaki, oštri, bodući, kucajući, pulsirajući. Žlijezde u vratu im mogu biti natečene. Vrlo su žedni. Nervozni su, tjeskobni i nemirni. Osjetljivi su i na hladno i na toplo, te vole umjerenu temperaturu.
BOLJE: umjerena temperatura; odmor; ležanje.
LOŠIJE: po noći; toplina; hladnoća; toplina kreveta; svježi zrak.

NATRUM MURIATICUM (kuhinjska sol)
Za groznicu na usnama ili oko usta. Za herpes oko usta. Za prehladu gdje iz nosa curi puno vodenkaste izlučevine, kao bjelanjak od jajeta. Također za kašalj, proljev, glavobolje, problemi s probavom hrane, nesanica, grlobolja. Mogu biti tužni i depresivni i ne vole da ih se tješi i tetoši, osim ponekad neka izabrana osoba. Tegobe se mogu pojaviti zbog potisnute tuge. Žedni su.
BOLJE: ležanje; odmaranje; znojenje.
LOŠIJE: toplina; boravak na suncu; 10 ujutro; nakon jela; prije menstruacije; fizički napor.

NUX VOMICA (otrovni orah)
Remedija za mamurluk i posljedice prejedanja, te prevelikih količina kave ili duhana. Glava je teška i boli, s mogućom mučninom i vrtoglavicom, a ponekad i povraćanjem. Također je dobra za bolove u želucu, prehladu, kašalj, upalu mjehura, upalu uha, gripu, nesanicu i grlobolju. Općenito za tegobe koje se razviju zbog toksičnosti, izlaganja hladnom vremenu ili kao posljedica ljutnje. Bolovi su pritiskajući, grčeviti, trgajući, stiskajući. Osoba je razdražljiva, nestrpljiva, naređuje drugima i vrlo je osjetljiva na hladnoću.
BOLJE: odmor; toplina; navečer; vruća pića; zamatanje glave; vlažno vrijeme; utopljavanje.
LOŠIJE: ujutro; hladno suho vrijeme; hladan vjetar, otkrivanje; ljutnja; prejedanje; alkohol.

PHOSPHORUS (fosfor)
Na ovim osobama se često neće vidjeti da su bolesne iako jesu. Npr. imat će visoku temperaturu, ali neće htjeti ležati jer im je onda lošije, nego će se djeca igrati, a odrasli nešto raditi. Međutim, mogu biti i vrlo umorni i razdražljivi i ne željeti pričati niti išta raditi zbog umora. Dobar je za prehlade, kašalj, upalu pluća, krvarenja iz nosa, proljev, iscrpljenost, vrućicu, glavobolju, mučninu, povraćanje i grlobolju. Vrlo su žedni i žele hladna pića i sladoled, ali kad se piće zagrije u želucu mogu ga povratiti. Obično su plašljivi i boje se ostati sami, pogotovo po noći. Vole dodir, masažu i maziti se.
BOLJE: hladna pića i hrana; spavanje; masaža; društvo.
LOŠIJE: ležanje na lijevom boku; samoća; navečer; promjena vremena; oluje; uzbuđenje.

PULSATILLA (šumarica obična)
Jedna od glavnih remedija za infekciju uha kod djece. Također za prehladu, gripu i groznicu, ospice, zaušnjake, vodene kozice, glavobolju, nesanicu i upalu oka kod beba. Dobra je za mučninu, proljev i povraćanje nakon masne ili teške hrane. Osoba općenito i/ili simptomi su vrlo promjenjivi, mijenjaju mjesto ili karakteristike. Plačljivi su, mijenjaju raspoloženja i vole društvo, maženje i tetošenje. Djeca cvile i stalno se drže roditelja. Nisu žedni, vruće im je i ne vole biti u zatvorenom, vole otvorene prozore ili da su vani na zraku. Izlučevine su guste i bezbojne ili žuto-zelene.
BOLJE: svjež zrak; društvo; maženje; hladna pića i hrana; od plakanja; blago kretanje.
LOŠIJE: sumrak; ujutro; nakon jela; topao i zagušljiv porstor; mkro vrijeme; vjetar; samoća.

RHUS TOXICODENDRON (otrovni ruj)
Odličan za iščašenja i uganuća, istegnute mišiće, reumu i artritis, bolove u zglobovima. Glavna karakteristike su ukočenost i bol, pogotovo u početku kretanja nakon dugog mirovanja ili ujutro nakon spavanja, a bolje su nakon razgibavanja i zagrijavanja mišića. Nemirni su zbog bolova te ne mogu dugo mirovati. Odličan za vodene kozice. Žedni su i žele hladnu vodu ili mlijeko. Dobar je za ukočenost vrata zbog nahlađivanja ili dizanja teškog tereta.
BOLJE: kontinuirano kretanje; toplina.
LOŠIJE: prvo kretanje nakon odmaranja; hladno i mokro vrijeme.

RUTA (ruta, rutvica)
Glavna remedija za ozljede tetiva i površine kosti. Ruta ja kao i Rhus tox gore kod prvog kretanja a bolje nakon razgibavanja, ali je njen afinitet za tetive i površinu kosti više nego mišiće i ligamente (obično dovrši liječenje kod uganuća nakon Rhus toxa). Korisna kod ozljeda ručnih zglobova, koljena, članaka te kosti tamo gdje je kost slabo zaštićena tkivom (npr. prednja strana potkoljenice).
BOLJE: nježno kretanje.
LOŠIJE: mokro vrijeme; predug odmor; ležanje na povrijeđenom/bolnom dijelu.

SILICEA (silicij)
Pomaže tijelu da izgura van trn, krhotinu stakla, gnoj ili bilo što što tijelo želi izbaciti iz površine tijela. Također je dobra za upale uha, apscese na žlijezdama ili u zubnom mesu, prehlade, kašalj, glavobolje i druge tegobe. Uzrok može biti promjena vremena na hlando ili držanje stopala u hladnoj vodi. Bolovi su žigajući, puno se znoje i žedni su. Vrlo su zimogrozni, pogotovo po glavi i lako se umaraju.
BOLJE: toplina; umatanje glave.
LOŠIJE: mokro vrijeme; promjena vremena na hladno; hladnoća; dodir; otkrivanje; svjež zrak.

STAPHISAGRIA (sredozemni veliki kokotić)
Za bolove od rezova napravljenih oštrim instrumentima, kao npr. nakon operacije, epiziotomije, obrezivanja ili porezotine. Također za razne tegobe kao upala mjehura, glavobolja, zubobolja kao posljedice poniženja ili potisnute ljutnje. Osjetljivi su na bol i kritiku. Za osjetljivost na ubode komaraca.
BOLJE: toplina; odmor; doručak.
LOŠIJE: preskakanje obroka; duhanski dim; fizički napor.