Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

Homeopatija je vrlo uspješna u liječenju peludne hunjavice kao i ostalih vrsta alergija. Peludna hunjavica je vrsta sezonskog alergijskog rinitisa, odnosno upala ili iritacija sluznice nosa izazvana alergijom na pelud.

 

Razlika između „liječenja” i „oslobađanja od simptoma”

Oslobađanje od simptoma se postiže nekom od homeopatskih remedija koja je ciljano propisana za akutne simptome hunjavice. Ako je remedija dobro odabrana i dozirana, simptomi će potpuno nestati. Iako je već i to velika pomoć, treba imati na umu da ova remedija uglavnom neće izliječiti samu alergiju, drugim riječima, osoba će i dalje biti alergična na pelud i simptomi će se vratiti sljedeće godine.

 

Izliječite alergiju u potpunosti

Kako bi se alergija u potpunosti izliječila potrebno je liječiti preosjetljivost imuniteta jer je to pravi uzrok alergijskih simptoma. Jedan od načina na koji se to može postići je „konstitucijski” homeopatski tretman.

Konstitucijski tretman možete potražiti kod homeopata koji se bave klasičnom homeopatijom. Klasična homeopatija liječi osobu kao cjelinu, dakle homeopat uzima u obzir vaše fizičko, emocionalno i psihičko stanje te na osnovu toga odabire lijek koji odgovara baš vama. Tako će nekoliko osoba s istim ili sličnim simptomima peludne hunjavice trebati potpuno različiti homeopatski lijek za izlječenje svoje alergije, jer se lijek bira na osnovu osobe kao cjeline.

Ovakvim liječenjem vratit ćete se u ravnotežu i više nećete biti osjetljivi na neškodljive tvari i umanjit ćete vjerojatnost da s vremenom razvijete neke nove alergije. Kao i kod akutnog simptomatskog lijeka, uzimanjem „konstitucijskog“ lijeka dok traju simptomi alergije simptomi odmah prolaze, ali za razliku od djelovanja akutnog lijeka, svake sljedeće sezone alergija bude puno blaža. Obično je dovoljno 2-3 sezone da vam alergija potpuno nestane, u smislu da nemate simptoma i bez ikakvih lijekova.

Od konstitucijskog tretmana imat ćete i druge koristi, npr. više energije i motivacije, bolje ćete spavati i općenito se bolje osjećati. Također vam može pomoći za ostale fizičke, emocionalne i psihičke tegobe ako ih imate.

 

Želite li si pomoći sami

Za one koji nemaju homeopata u blizini ili se ne žele liječiti konstitucijski, mogu si probati pomoći nekom od homeopatskih remedija koje ublažavaju simptome peludne hunjavice. Remedije nemaju nuspojava i mogu ih koristiti svi, uključujući bebe i trudnice. U mnogim ljekarnama se mogu kupiti kombinirani homeopatski pripravci za alergije koji se sastoje od nekoliko remedija. Ako vam ovakav kombinirani pripravak ne pomogne, znači da remedija koja je vama potrebna nije jedna od remedija u toj kombinaciji, pa je preporučljivo pronaći koja je remedija za vas najbolja. Pojedinačne remedije se također mogu kupiti u mnogim ljekarnama.

 

Glavne remedije  za simptomatsko liječenje i upute o doziranju

Slijedi nekoliko glavnih remedija koje pomažu kod akutnih simptoma peludne hunjavice. Remedija se bira na osnovu svoje „slike simptoma” koja treba biti što sličnija simptomima osobe koja se liječi. Sve ove remedije imaju u svojoj slici simptoma suzenje očiju, curenje iz nosa ili začepljen nos, škakljanje u nosu i kihanje, ali postoje određene razlike koje će vam olakšati odabir.

NAPOMENA: Svi navedeni simptomi remedije ne moraju biti prisutni kod osobe. Kako biste što bolje naučili odabrati i koristiti homeopatske pripravke, preporučuje se nabaviti knjigu koja govori o tome ili pohađati radionicu.

DOZIRANJE: Jednu globulicu odabrane remedije u potenciji 12C ili 30C stavite pod jezik, tri puta na dan ili prema potrebi. Ako ne pomogne kroz dva dana, prestanite uzimati remediju i obratite se profesionalnom homeopatu.

 

Allium cepa
Simptomi nosa su najjače izraženi - curenje, pečenje, šmrcanje. Oči suze, peku i osjetljive su na svjetlo i toplinu. Suze ne iritiraju kožu, dok iscjedak iz nosa peče kožu (obrnuto od Euphrasia), pa je koža ispod nosa često crvena i osjetljiva. Simptomi su jači na toplome, npr. osoba će početi kihati čim uđe u toplu prostoriju.

Euphrasia

Kod Euphrasie je obrnuto od Allium cepa – suze iritiraju i peku kožu, a iscjedak iz nosa ne. Oči su glavno središte simptoma - suzenje je obilno, oči peku, i mogu puno nekontrolirano treptati; osjetljive su na svjetlo i vjetar. Kapci su natečeni.

Arsenicum
I suze i iscjedak iz nosa mogu iritirati kožu. Simptomi su jači kod promjene temperature, npr. kod izlaska iz tople prostorije van na hladan zrak i obrnuto. Oči su jako osjetljive na svjetlo. Nos curi, ali je istovremeno začepljen. Osoba je osjetljiva na miris hrane. Može biti fizički nemirna i tjeskobna, pogotovo ako ima problema s disanjem.   

Sabadilla
Kihanje je najintenzivniji simptom. Vrlo je izraženo i može biti grčevito, uzrokovano intenzivnim škakljanjem u nosu. Nos curi, ali manje nego kod Allium cepa, a također može biti i začepljen. Oči su crvene i suze na hladnom i na svjetlu. Simptomi su blaži na toplom, a jači na hladnom. Kihanje na miris cvijeća, ponekad je dovoljno da samo pomisle na miris.

Natrum muriaticum
Imaju vrlo obilan vodenast iscjedak iz nosa, koji traje par dana, zatim je nos začepljen s gubitkom osjeta mirisa i poteškoćom u disanju. Začepljenost i curenje nosa se mogu izmjenjivati. Sekret iz nosa može curiti iza nosa u grlo. Gubitak osjeta okusa.

Wyethia
Prisutno je intenzivno škakljanje zadnjeg dijela nepca ili iza nosa. Nos i grlo suhi iako nos curi. Osjećaj kao da je grlo natečeno.

 

Želite li vidjeti koliko trenutno ima peludi u zraku u vašem gradu (peludna prognoza), kliknite na:

http://www.plivazdravlje.hr/alergije/prognoza