Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

 

(Prilagođeni tekst iz knjige Homeopatija za svakoga.)

Povišena temperatura je zdrava reakcija organizma na infekcije ili upale. Na temperaturi iznad 39˚C mikrobi se ne mogu razmnožavati.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi 5-8 puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprječava razvoj virusa, količina željeza u plazmi se smanjuje što je važno za sprječavanje rasta bakterija te se povećava pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih stanica koje uništavaju mikrobe.

Sposobnost organizma da razvije vrlo visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost. Zasigurno ste primjetili da su im djeca osobito sklona, dok teški kronični bolesnici vrlo rijetko imaju temperaturu iznad 38˚C.

 

VRUĆICA NIJE OPASNA

Iako povišena temperatura može izgledati zabrinjavajuće, ona sama po sebi nije opasna. Temperatura do 41˚C (prema nekim izvorima do 42˚C) ne može naštetiti srcu i mozgu. Organizam sam regulira temperaturu, pa vrućica uzrokovana infekcijama vrlo rijetko ide iznad 41˚C. Iznimka je npr. meningitis pri kojem može doći do poremećaja termoregulacijskog centra u mozgu. Više temperature od 41˚C su uglavnom uzrokovane toplinskim udarom, ozljedom glave, trovanjem ili anestezijom.

Roditelji se često pribojavaju povišene temperature zbog febrilnih konvulzija. One se mogu javiti kod djece između 4 mjeseca i 6 godina starosti, a uzrokovane su naglim porastom, a ne samom visinom temperature. Febrilne konvulzije, iako izgledaju vrlo zabrinjavajuće, nisu opasne.

Iako vrućica sama po sebi nije štetna, ona je obično znak prisutnosti infeckije od kojih neke mogu biti opasne. Viša temperatura ne znači obavezno i težu bolest, pa se ozbiljnost bolesti ne određuje prema tome, nego prema više čimbenika.

Potražite liječničku pomoć ako je bolesnik vrlo letargičan, razdražljiv ili zbunjen, ako puno povraća i ne može zadržati tekućinu, ako ima jaku glavobolju, bol i ukočenost u vratu ili problema s disanjem te ako dijete mlađe od 4 mjeseca ima bilo kakvo povišenje temperature.

 

KADA I KAKO JE SPUŠTATI?

Vrućicu treba spuštati ako je viša od 39˚C duže od nekoliko sati ili ako se popne iznad 40˚C. Ako je temperatura niža od 39˚C ne treba je spuštati osim ako se bolesnik osjeća loše i bolest teško podnosi.

Vrlo je važno da bolesnik pije dovoljno tekućine. Temperatura će se podići ako je osoba dehidrirana ili ima previše pokrivača i odjeće.

 

KONVENCIONALNI LIJEKOVI

Spuštanje konvencionalnim lijekovima pomaže da se bolesnik osjeća bolje, ali ne ubrzava oporavak. Dapače, konvencionalni lijekovi mogu produžiti tijek bolesti jer se snižavanjem vrućice usporava uništavanje mikroba, kao i zbog toga što su lijekovi dodatno opterećenje za jetru. Lijekovi mogu imati i štetne nuspojave. Stoga je bolje ne koristiti ih osim ako je neophodno i ne spuštati temperaturu previše nego samo toliko da je bolesnik lakše podnosi. Ona će se sama spustiti kad se bolest okonča.

Djeci do 14 godina s virusnim oboljenjima (npr. prehlada, gripa, vodene kozice) ne smiju se davati aspirin ili andol jer mogu uzrokovati Reyov sindrom.

Budite oprezni koliko lijekova dajete djeci – slijedite upute na lijeku ili upitajte svog liječnika, pogotovo kod korištenja dužeg od tri dana. Visoke doze ili dugotrajna upotreba acetaminofena (npr. paracetamola) može uzrokovati oštećenja jetre i bubrega, a akutne prevelike doze mogu biti fatalne. Ako uobičajene doze ne uspijevaju spustiti temperaturu, ne davajte više doza. Nuspojave nesteroidnih protu-upalnih lijekova (npr. ibuprofena) uključuju bolove i krvarenje želuca.

 

HOMEOPATSKI TRETMAN

Dobro odabrana homeopatska remedija će, ne samo spustiti temperaturu, ukloniti bolove i druge tegobe, nego i pomoći organizmu da uništi mikrobe te tako ubrzati izliječenje. Stoga se mogu koristiti bez zadrške.

Svaka homeopatska remedija ima sposobnost spustiti povišenu temperaturu, ali samo ona dobro odabrana će djelovati zato što nam je cilj dovesti cijeli organizam u ravnotežu, a ne samo spustiti temperaturu. Loše odabrana remedija neće pomoći, ali niti štetiti. Nedostatak kod homeopatije je što ponekad nije jednostavno izabrati remediju koja će pomoći.

Ako nemate iskustva s samostalnim korištenjem homeopatije, preporučuje se nabaviti dobru knjigu s uputama, otići na tečaj ili se obratiti homeopatu. Kod biranja remedije treba obratiti pažnju i na ostale simptome (npr. ponašanje, bolove, žeđ, izlučevine). Za pomoć kod odabira remedije pogledajte i tekstove o ostalim tegobama (Akutne bolesti i upale) - daje se samo jedna remedija koja pokriva što više simptoma i znakova.

Slijede glavne remedije. Daje se jedna doza u potenciji 30C. Ako pomaže, ponovite prema potrebi. Neki od znakova poboljšanja nakon davanja remedije će, osim spuštanja temperature, biti povećanje energije, bolje raspoloženje ili će osoba/dijete zaspati i probuditi se u puno boljem stanju.

Belladonna: za naglu pojavu vrlo visoke temperature gdje su glavni simptomi navala krvi u glavu, zažareno i vruće lice, proširene zjenice. Iako je glava vruća, ponekad s pulsirajućom glavoboljom, ruke i stopala su obično hladni. Mogući su delirij i halucinacije zbog kojih dijete bunca, udara oko sebe ili vrišti.

Aconitum: za naglu pojavu vrlo visoke temperature, pogotovo ako je uzrokovana šokom, strahom ili izlaganjem hladnom i suhom vjetru. Tjeskobni su, nemirni i prestrašeni. Jako su žedni.

Ferrum phosphoricum: za početak bolesti koja se razvija polako i nije intenzivna, bez obzira da li je temperatura prisutna ili ne. Dati 3 doze dnevno, 2 dana.

Bryonia: spora pojava simptoma (npr. temperatura se razvije dva dana nakon što se počnu osjećati boležljivo). Temperatura je vrlo visoka. Pomicanje uzrokuje bolove, pa leže vrlo mirno, razdražljivi i ne žele društvo. Žedni su.

Pulsatilla: traže puno pažnje i maženja, djeca su plačljiva i žele da ih se nosi. Nisu žedni, bolje im je na otvorenom zraku, a lošije u zatvorenom prostoru i noću.

Nux vomica: vrlo su zimogrozni, pokrivaju se brojnim pokrivačima i još uvijek im je hladno. Razdražljivi su i osjetljivi na buku i svjetlo.

Gelsemium: umorni su, slabi, drhtavi, glava, ruke i noge su im teški, pa obično mirno leže zatvorenih očiju. Mogu miati bolove u mišićima. Nisu žedni, temperatura nije jako visoka.

Arsenicum: vrlo zimogrozni kao i Nux vomica, ali su jače ustrašeni i nemirni, boje se ostati sami. Bolovi su gorući.

 

OSTALE METODE SPUŠTANJA TEMPERATURE

Kupka u mlakoj vodi: Ovo je vrlo djelotvorna metoda koja je jednako brza i djelotvorna kao i konvencionalni lijekovi, a bez štetnih nuspojava. Neka bolesnik sjedne u kadu napunjenu toplom vodom, najbolje za stupanj-dva nižom od njegove tjelesne temperature. Koristite spužvu ili krpu za močenje dijelova tijela koji nisu u vodi, uključujući i lice. Polako snižavajte temperaturu vode dodavanjem hladne vode. Nastavite tako dvadesetak minuta. Što je veća količina vode u kadi, to će proces biti djelotvorniji. Stavite li osobu u premalo vode i ostatak tijela samo močite spužvom, koža će se ohladiti pa dijete može dobiti zimicu i početi drhtati prije nego je dovoljno topline izašlo iz unutrašnjosti tijela. Kad završite, lagano potapšajte tijelo ručnikom i pustite da se ostatak vode osuši na zraku. Cijelo vrijeme pazite da bolesnik nije izložen propuhu ili hladnoći. Ako počne drhtati za vrijeme kupke, prestanite s kupanjem i osušite ga ručnikom.

Bjelanjci ili krompir: Odličan narodni lijek za spuštanje temperature je stavljanje bjelanjaka na stopala (ne koristiti ako je osoba alergična na jaja). Ta metoda je osobito korisna kod vrlo visokih temperatura kada je glava najvrući dio tijela. Prelijte bjelanjak od dva jaja preko dvije maramice ili krpe koje ne upijaju, ali donekle sprječavaju da bjelanjak iscuri, i omotajte njima stopala bolesnika. Preko toga stavite plastične vrećice i čarape. Temperatura bi se trebala spustiti kroz 30 minuta. Ako to ne pomogne, možete probati na stopala staviti kriške sirovog krumpira.

Voda i sol: Ajurvedska medicina preporučuje u zdjelu hladne vode dodati čajnu žličicu soli, umočiti dvije krpe u nju, a zatim jednu staviti na čelo, a drugu na područje pupka. Ponoviti prema potrebi.

Biljni čajevi: Čaj od cvijeta crne bazge ili malolisne lipe potiče znojenje i rad bubrega, čaj od kadulje (treba ga kuhati 3 minute) pomaže izbacivanju toksina i regulira znojenje (potiče ili smanjuje prema potrebi), a čaj od kamilice smiruje nervozu i nemir te također potiče znojenje. Menta i stolisnik također mogu biti korisni.

 

NIJE PREPORUČLJIVO

Nepoželjna je masaža alkoholom jer može dovesti do trovanja alkoholnim parama, pogotovo kod djece.

Bolesnika ne treba siliti da jede ako nema apetita. Za probavu hrane je potrebna energija, a organizmu treba što više energije za liječenje bolesti. Najbolje je da osoba pije svježe sokove od voća i povrća ili, ako je gladna, pojede toplu juhu od povrća bez masnoća. Masnoće opterećuju jetru koja je ionako preopterećena detoksikacijom zbog bolesti.

 

 

Reference i linkovi:

www.ds-health.com/fever.htm

en.wikipedia.org/wiki/Fever

www.askdrsears.com/topics/childhood-illnesses/fever

Pharmacotherapy, December 2000; 20: 1417-1422