”Zapamti - a ovo je vrlo važno - samo si jednu misao udaljen od sreće, samo si jednu misao udaljen od tuge. ”
~Sydney Banks


NOVO ! ! !

Novi članak - Prestanak borbe s kilogramima kroz unutarnje spoznaje

Online tečaj DO IDEALNE TEŽINE KROZ LJUBAV I RAZUMIJEVANJE - početak 24.11.2015.

Video - Mršavljenje bez muke kroz razumijevanje Urođenog Zdravlja

 

zemlja u ruci

"Princip" je fundamentalna, primarna, univerzalna istina iz koje proizlaze sva druga znanja i razumijevanja o dotičnom području. Tako imamo principe gravitacije, termodinamike, fizike i sl.

"Tri principa" su bazni principi psihološkog funkcioniranja čovjeka i svih aspekata njegovog života. Otkrio ih je Sydney Banks koji je 1973. godine (www.sydneybanks.org) doživio neku vrstu dubokog prosvjetljenja.

Upravo zato što su temelj svega što čovjek doživljava, razumijevanje principa pozitivno se odražava na sva područja našeg života - odnose, obitelj, zdravlje, posao, financije, koncentraciju, inspiraciju, motivaciju, kreativnost itd. Pogledajte video snimke o utjecaju razumijevanja ovih principa na pojedince i društvo.

Svi koristimo Tri principa u kreiranju vlastitog iskustva života, bez obzira jesmo li za njih ikada čuli. Oni su kao gravitacija, nešto što je uvijek prisutno i što je "ugrađeno" u pozadinu našeg postojanja. Što nam je bolje poznata njihova priroda i način funkcioniranja, to ćemo lakše i uspješnije kročiti kroz život, s manje sudaranja i padanja. Kako su ovi principi neograničeni, tako je i dubina njihovog razumijevanja neograničena, a neograničene su i dobrobiti koje iz toga shvaćanja slijede.

Tri principa

Nazivi koje je Sydney Banks dao principima su samo riječi. Same riječi nisu važne i sasvim je moguće da se u drugim učenjima ove iste riječi koriste u drugačijem značenju. Ono što je važno jest ono na što one ukazuju.

Princip Uma - životna inteligencija unutar svega što postoji. Ona dovodi do toga da sjeme izraste u drvo, ptice znaju kako da sviju gnijezdo, dijete postane odrastao čovjek, rane zacjeljuju i srca kucaju. Bez ove životne inteligencije, ne bismo bili živi.

Princip Svijesti - daje nam svjesnost o postojanju, svjesnost sebe i svojih iskustava. Razina svijesti određuje kvalitetu našeg životnog iskustva. Bez svjesnosti ne bismo bili svjesni da smo živi.

Princip Misli - sredstvo kroz koje kreiramo svako naše iskustvo, uključujući osjećaje, osjete, percepciju sebe i svijeta oko sebe (što i kako čujemo, vidimo i doživljavamo nešto). Oni su kao kormilo kojim upravljamo našim životnim brodom. Bez Principa Misli, koje je puno dublje nego što nam se na prvi pogled čini, ne bi bilo nikakvog iskustva.

Sva tri principa su sile koje postoje "prije" nastanka materije i materijalnog svijeta, one su sile kreacije, ono što neograničeni potencijal pretvara u fizički oblik koji zatim vidimo i osjećamo kao naš stvarni svijet.

Kako bismo stvarno imali koristi od učenja o Tri principa, nije dovoljno intelektualno razumijevanje, npr. pročitati što oni jesu i kako funkcioniraju. Ono na što oni stvarno ukazuju je dublji uvid u prirodu života, koji svaka osoba može samo sama unutar sebe osjetiti. Bez tog uvida, tri principa su samo lijepa teorija. Tek kada imamo vlastitu spoznaju o njima, događaju se promjene u nama i oko nas.

Kako bi do spoznaje došlo, nije potrebno raditi nikakve vježbe, nije neophodno aktivno "raditi na sebi", npr. analizirati svoju psihu, ponovo proživljavati traume iz prošlosti ili iskapati i mijenjati podsvjesna vjerovanja. Dovoljno je jednostavno biti u dodiru s učenjem o tri principa, npr. kroz konzultacije i seminare, pod vodstvom nekoga tko ih je već dovoljno duboko uvidio.

Ta osoba će nam ukazivati na put do te unutarnje spoznaje, sve dok je ne doživimo. To je slično kao kada vam netko pokazuje pticu na grani koju trenutno ne vidite. Ptica je tamo, cijelo vrijeme, ali vi je ne vidite. Ako vam netko nastavi strpljivo pokazivati gdje je, prije ili kasnije, ugledat ćete je. Na isti način ćete ugledati svoje unutarnje bogatstvo koje je cijelo vrijeme u vama, ali koje do tada niste vidjeli. Kada ga ugledate, vaš život više nikad neće biti isti.

Principi nam otkrivaju prave razloge nezadovoljstva u životu. Obično mislimo da nešto moramo postići odnosno promijeniti u sebi ili izvan sebe kako bismo bili sretni, imali kvalitetan život i uživali blagostanje. Principi nam daju uvid u pravu prirodu stvari. Otkrivaju nam kako su točno kreirani naši osjećaji, osjeti i doživljaj života te od kuda dolaze zdravlje i sreća. Otkrivaju nam da je naša prava priroda čista radost, dobrota, ljubav i sloboda i da ne ovise o apsolutno ničemu.

Ovi principi nisu psihološka metoda, pozitivno razmišljanje, teorija, tehnika koju treba prakticirati ili principi kojih se treba pridržavati. Oni su cigle od kojih je napravljena kuća života. Oni su baza svega, pa tako i baza svih metoda i tehnika. Njihovo poznavanje olakšat će nam i poboljšati kvalitetu bavljenja bilo kojom tehnikom i dati našem radu, kao i životu uopće, puno dublju dimenziju.

Tri principa ukazuju na duboke istine na koje su mnogi duhovni učitelji i mistici ukazivali još od davnina. Slična učenja donose nam i učitelji novijeg vremana, npr. Eckhart Tolle, Byron Katie, Mooji i sl. Razlika je kod Tri principa u specifičnom načinu prenošenja i edukacije kao i u potpunoj jednostavnosti principa koje stoga mogu razumjeti čak i djeca.

_________________________________________________

Tri principa se već 40-tak godina s velikim uspjehom koriste u svijetu za poboljšanje svih životnih  područja – mentalnog i emocionalnog zdravlja i blagostanja, za poslovne i sportske uspjehe, osobni rast i razvoj. Podučavaju se u školama, bolnicama, centrima za beskućnike, zatvorima, poslovnim korporacijama i privatnim savjetovalištima. Jedan od projekata dobio je i Kalifornijsku nagradu za mir.

Pogledajte par videa o Tri principa: Video snimke.